Woordenschat en weetjes

    Een beetje geschiedenis

    De eerste geschreven verwijzingen naar gerechten, die geassocieerd kunnen worden met paella, dateren al van de 18e eeuw. Dankzij de ontwikkeling van de metaalindustrie in 19e eeuw, die ervoor zorgt dat metalen pannen stilaan op grotere schaal en dus ook aan lagere prijzen geproduceerd worden, komt het meer en meer voor. 

    Paella was initieel een populair eenpansgerecht bij eenvoudige mensen zoals landarbeiders, waarbij ingrediënten gebruikt werden die eenvoudig en goedkoop te vinden waren, bv. bonen, slakken, konijn, paling,… 

    Het gerecht werd klaargemaakt boven een houtvuur, waarbij de pan aan een driepikkel wordt vastgemaakt en zo boven het vuur hing. Ook vandaag wordt paella in Spanje nog geregeld boven een houtvuur klaargemaakt. 

    De paella zoals we hem vandaag kennen, is afkomstig van de regio Valencia. In de velden van Albufera, een prachtig natuurgebied dichtbij de stad Valencia, wordt de rijst (onder meer de fameuze “arroz bomba”) verbouwd. Naast een boottochtje op het grootste zoetwatermeer van Spanje, kan je in de dorpjes rond Albufera heerlijke traditionele “Paella Valenciana” proeven, met onder andere konijn, kip, garrafo- en snijbonen.

    In Spanje hebben vele families een eigen recept dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Niet alleen de ingrediënten verschillen, maar ook de bereidingswijzen verschillen van streek tot streek. Zo bijvoorbeeld voor het toevoegen van de rijst: In bv. de streek rond Alicante wordt de rijst glazig gebakken in de olie waarna de bouillon wordt toegevoegd, elders wordt de rijst pas toegevoegd nadat de bouillon reeds in de pan zit.

    Paella is een echt feestgerecht dat dikwijls op zon- en feestdagen, op familiebijeenkomsten of in dorpsrestaurants, wordt klaargemaakt. Als het even kan in open lucht, zoals een BBQ bij ons. Nog een gelijkenis met onze BBQ: traditioneel is het de man die op zulke gelegenheden het vuur aansteekt en de hele ceremonie van de bereiding van de paella op zich neemt. 

    Daarnaast staat paella ook dikwijls op vaste dagen op het ‘menu del día’ van bars, restaurants en lokale eetgelegenheden. Het is een uitdaging voor elke reiziger of vakantieganger om een goede plek te vinden, waar een heerlijke dagvers klaargemaakte paella geserveerd wordt. Dit in tegenstelling tot opgewarmde kost of diepvriespaella, die helaas ook op het menu van veel, voornamelijk op toeristen gerichte, horecazaken terug te vinden is.

    Over ons

    Onze webshop bestaat intussen bijna 10 jaar en spitst zich volledig toe op paellamateriaal.

    Sinds kort beschikken we ook over een echte etalage, na de opening van onze splinternieuwe winkel in Leuven!

    We bieden een ruim en zeer kwalitatief assortiment paellapannen, gasbranders en toebehoren van de gerenommeerde Spaanse producent El Cid. Aangevuld met enkele onmisbare ingrediënten.

    Onze troef? We hebben zelf een passie voor paella! We verzorgen al vele jaren paellacatering en geven paellaworkshops aan een specifiek hiervoor ontworpen kookeiland. Meer info vindt u op onze cateringwebsite www.socarrat.be.

    Die ervaring gebruiken we om onze klanten te adviseren bij de aankoop van materiaal. Als onze winkel te veraf gelegen is kan u terecht op de uitgebreide keuzehulp/FAQ op deze website. Daarnaast geven we u ook graag telefonisch advies. 

    Bedankt voor uw bezoek aan onze webshop, aarzel niet om ons te contacteren bij vragen.

    Veel paellaplezier!

    Blijf op de hoogte!

    Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van promoties en nieuwe producten!

    Nieuwsbrief